Een nieuw jaar. Nieuwe rondes, nieuwe kansen. Ik heb er zin in. Jij ook?
In 2015 had ik de eer en het genoegen Charles van Commenée te ontmoeten. Voormalig chef de mission van Team NL voor Peking 2018. Hoofdcoach van Team UK voor London 2012.
Charles was gestrikt voor de kick-off van mijn MD-programma. Daar sprak hij over zijn loopbaan, keuzes en dilemma’s. Meer dan twee uur was het muisstil in de zaal. Iedereen hing aan zijn lippen. Charles sprak op innemende wijze niet alleen over wat er nodig is om te winnen. Maar ook over de bereidheid de consequenties te aanvaarden als winnen niet lukt.
Daarin was Charles vrij extreem. Ondanks dat de Olympische Spelen in 2012 voor Team UK zeer succesvol waren, stapte hij op als hoofdcoach. De reden? Zijn doel was acht atletiek medailles, waarvan één keer goud. Zijn behaalde resultaat was zes medailles, waarvan vier keer goud. Zijn motivatie: ik heb mijn doel niet behaald, dus ben ik niet langer geloofwaardig als leider van dit team.
Geen excuses
Dit verhaal intrigeert me nog steeds. Geen excuses als: ondanks dat we het medailletarget niet hebben gehaald, kunnen we (met Super Saturday) wel terugkijken op het meest succesvolle resultaat van het Britse atletiekteam ooit. Nee. Het was goed, maar niet goed genoeg.
Het is daarom niet verwonderlijk dat er veel metaforen zijn te maken met sport en ons zakelijke leven. Eerder schreef ik zelf onder meer blogs over geloofwaardigheid, topsport, leiderschap, passie (en pannenkoeken) en over de bouwstenen voor succesvolle teams. In de basis, draait het in al deze blogs om de wil om te winnen door het verschil te maken. Het leuke daarvan is, vind ik, dat je daar wel iets voor moet doen.
Topsportmentaliteit
Dat betekent zeker niet dat je daarvoor een topsporter moet zijn of willen worden. Maar wel dat je een topsportmentaliteit moet hebben om ook business wise succesvol te zijn. Willen is kunnen. Iets wat een Coolblue bijvoorbeeld maar al te goed snapt, met hun obsessie voor klantgericht ondernemen. Dat lukt niet als de mannen en vrouwen van Coolblue zich daar niet iedere dag voor de volle honderd procent als team voor willen inzetten.
Denk nu meteen niet heel groot. Ook met kleine dingen kun je het verschil maken. Daarom vind ik de marginal gains theory van Team Sky zo interessant. 1% verbetering is niet veel, maar tien keer 1% verbetering is al tien procent verbetering. Het mooie van deze theorie is dat hij omgekeerd ook zo werkt.