20-10-2020 / blog / Frans van der Pluijm & Steven van Dam
21st Century Skills

Het Ritme van Transformatie

De uitdaging voor de mens om het niveau van kunstmatige intelligentie bij te benen wordt steeds groter. In businesscontext betekent dit dat transformeren begint met accepteren dat onze rol verandert. Hoe kunnen wij ons nog onderscheiden? Wij denken dat de mens in een organisatie met een agile state of mind kan waarborgen, dat zij niet wordt ingehaald door de realiteit van een transformatie. De wendbaarheid van ons bewustzijn kan ons helpen om juist over de transformatie van een organisatie heen te kijken naar onze eigen rol in de toekomst. Conclusion Implementation helpt de mensen in jouw organisatie om te bewegen op het Ritme van Transformatie.

 

ons brein

 

Het menselijk brein leert en groeit al ongeveer 200.000 jaar. Ons neurale netwerk is in die tijd geëvolueerd van een “computertje” die voorzag in basisbenodigdheden tot het verfijnde orgaan dat het nu is. De vaardigheid om zelf te leren heeft het brein zover gebracht en zorgt ervoor dat de evolutie theoretisch gezien nooit stopt. Toch ontwikkelt het brein zich maar met kleine stapjes. Haast was ook niet echt geboden, want de homo sapiens werd al tienduizenden jaren door geen enkel mechanisme meer uitgedaagd op het gebied van intelligentie.

 

Dit veranderde met de geboorte van de eerste vorm van kunstmatige intelligentie, of AI, in de jaren ‘50. Het startsein voor AI-ontwikkeling in Nederland was de ARRA (Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam) in 1952, onze eerste computer. Vanaf dat moment heeft kunstmatige intelligentie voor een stroomversnelling gezorgd in de ontwikkeling van technologieën en veel van ons denkwerk overgenomen. Eenvoudige rekenmachines zijn uitgegroeid tot computers die ons eigen neurale netwerk volledig kunnen nabootsen en sinds enkele jaren zelflerend zijn.

 

De onevenredig snelle ontwikkeling van zelflerende AI in vergelijking tot ons eigen brein brengt beiden steeds dichter bij een interessant break-even point: the point of singularity. In de wereld van de wetenschap wordt hiermee het moment aangeduid waarop AI de mate van intelligentie van de mens gaat evenaren en vervolgens voorbijgaat. Dit punt wordt weergegeven in onderstaande figuur.

the point of singularity

De weg naar the point of singularity gaat zorgen voor verdere exponentiële toename van het aantal werkzaamheden, die AI van ons kan overnemen. In theorie maakt het alle vormen van functioneel denkwerk van de mensheid zelfs overbodig. Want waarom zouden wij denkwerk verrichten als een computer dat sneller en accurater doet dan wij?

 

Deze hypothetische vraag roept direct tal van vervolgvragen op. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor ons economische en maatschappelijke model? Hoe vullen wij het gat op van verdwenen banen, zowel financieel als in tijdsbesteding en zingeving? Want waar digitalisering vooral relatief eenvoudig en repetitief werk over heeft genomen, zal AI zich ook gaan onderscheiden in het nemen van bijvoorbeeld politieke-, zakelijke- of medische besluiten.

 

Maar de grotere vraag is, wat doet het met de ontwikkeling van ons brein? Stompen we af en worden we vlak, omdat we niet meer na hoeven denken? Of gebruiken wij de tijd die we krijgen voor focus op creativiteit, emoties of persoonlijke ontwikkeling? Waar zit ons onderscheidend vermogen ten opzichte van AI? Wij denken dat dit onderscheidend vermogen ons Bewustzijn is.

"Bewustzijn heeft – net als de genialiteit die eruit ontspringt – te maken met kijken, met perspectief, niet met denken" - Albert Einstein

21st century skills

Hoe kan je als organisatie vandaag al een brug slaan tussen deze ontwikkelingen en de wendbaarheid van de medewerkers. Wat vraagt dat van jou en jouw mensen? Veerkracht en skills? Ofwel: hoe ga je om met actuele uitdagingen om het beste uit jezelf en uit je organisatie te halen?

Conclusion Implementation is ‘transformatie’. Wij helpen organisaties bij hun stappen naar de toekomst. Lees meer over 21st Century Skills.

Frans van der Pluijm
Een ding is zeker.
Er kan meer dan je denkt.
Bel Frans van der Pluijm 06-38409539
Abonneren
op nieuws?